Formuła


Produkt został opracowany w laboratorium DEM4.

Od września 2009 r. działa laboratorium DEM4, utworzone przez firmę Vision w celu opracowania produktów nowej generacji (smart food).

Pomysł utworzenia laboratorium jest wynikiem długoletniej współpracy firmy Vision ze Światową Organizacją Zdrowia w zakresie badań dotyczących jakości życia.

Formuły nowych produktów powstają w oparciu o wyniki stałej obserwacji trendów rynkowych oraz analizy najnowszych osiągnięć w zakresie zdrowej żywności.

Na czele laboratorium stoi Prezes Firmy Dmitrij Buriak.

W opracowaniu formuły produktu D4X uczestniczyli wysokiej klasy specjaliści, tacy jak: A. Mbodge, O.Garcia, A. Arutyunyan, M. Rombi czy S. Akolzina.

Technologia

O wyjątkowości produktu decydują nie tyle zawarte w nim składniki, co sposób uzyskiwania surowca i technologia produkcji. Po pierwsze, jest to nieinwazyjna technologia ekstrakcji molekularnej niezbędnych substancji z surowców roślinnych. Po drugie, technologia ta zapewnia połączenie oczyszczonych składników w sposób pozwalający uzyskać unikalne właściwości.

Połączenie składników odbywa się przy użyciu innowacyjnej technologii homogenizacji molekularnej, która pozwala „zaprogramować” najważniejsze właściwości produktu. Do właściwości tych należy zaliczyć:

Wysoka efektywność produktu uzyskiwana jest dzięki temu, że cząsteczki produktu są wielkości 100 nanometrów i z łatwością przenikają do „niedostępnych” obszarów organizmu. W szczególności – do mózgu. Dzięki temu produkt posiada nie tylko „fizyczne” oddziaływanie, ale również „informacyjne”, co oznacza, że zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu, który właściwie „zarządza” organizmem jako całościowym systemem.

Dzięki tej właściwości produkt może być zaliczony do kategorii „inteligentnej żywności” (smart food), reprezentującej nową generację produktów leczniczych i technologii (w starożytności oraz średniowieczu – medycyna tradycyjna, na początku XX wieku – BAD-y, pod koniec XX wieku – kompleksowe odżywianie się, obecnie – smart food jako wynik zastosowania bio- i nanotechnologii).

Ponadto, homogenizacja molekularna przedłuża okres przydatności produktu bez użycia jakichkolwiek konserwantów i drogich opakowań. W połączeniu z właściwościami konserwującymi naturalnego miodu homogenizacja molekularna zapewnia zachowanie wszystkich parametrów produktu w ciągu roku.

GMP – międzynarodowy system norm i zasad stosowanych w odniesieniu do jakości surowców, technologii, warunków produkcji, wentylacji, sprzętu oraz kwalifikacji personelu.

Produkcja D4X w pełni odpowiada normom GMP. Surowce pochodzą z ekologicznie czystych regionów. Jakość produkcji „Svencioniu vaistazoles” została nagrodzona European Golden Prize for Quality i certyfikatem PE Ekoagros, gwarantującym najwyższą jakość produktów